Home » Voorgaande exposities » Solo-expositie Robert Willem Daalmeijer

Solo-expositie Robert Willem Daalmeijer

11 mei t/m 30 juni 2019

Robert Daalmeijer exposeert in Galerie de Duig van 11 mei t/m 30 juni 2019,

Vanaf 11 mei kunt u terecht in Galerie de Duig om het werk van Robert Daalmeijer te bezichtigen.
Op deze verkoop-tentoonstelling niet alleen schilderijen in olieverf, maar ook is zijn werk te koop in heel beperkte oplage op plexi-glas!

Na enkele jaren eindelijk weer eens een solo-expositie in eigen huis, Galerie de Duig.
Na een veelbewogen jaar is er wel het één en ander veranderd in het werk van Robert Daalmeijer, niet als docent of als galeriehouder maar in zijn schilderijen.
Met trots toont hij zijn nieuwe werken maar uiteraard is er daarnaast nog genoeg te bewonderen van zijn vorige thema’s, zoals de oogportretten, blikvangers en de extracten, (oude medicijn/smaakstof flessen)

Waar hij het eigenlijk nooit over heeft maar misschien wel leuk is om te weten is zijn werkwijze en de onderwerpen die hem aanspreken,…

Daalmeijer heeft een kleurenpalet waarvan de meeste kleuren bestaan uit transparante pigmenten,
beter gezegd, er zitten maar weinig dekkende kleuren bij, dit omdat hij zijn werk opbouwt in lagen (glaceer techniek).
Ieder voorwerp heeft een huid, deze is opgebouwd uit verschillende lagen ofwel tinten.
Robert zoekt naar de meest onderliggende tint (filteren), deze tint is de basis van het onderwerp die hij met medium over de tekening zet.
Deze tekening is getekend met grafietpotlood, een techniek waarin hij extreem ver gaat, ieder detail en alle toonaarden worden in die tekening al vastgelegd, het grafiet mengt zich uiteindelijk met de eerste verflaag die hier met medium overheen wordt gezet, deze wordt getamponneerd en daar gaat hij vervolgens met dekkend wit overheen. Voor sommige vloeken in de kerk, voor anderen een interessante manier van werken.

Robert heeft maar weinig vrije tijd als o.a. leraar en galeriehouder naast uiteraard kunstschilder, maar weet altijd een momentje te vinden om te struinen naar nieuwe onderwerpen die hem aanspreken om vast te leggen in zijn schilderijen.
Hoe meer het is doorleefd, kapot, gescheurd, verroest e.d. des te hebberiger hij wordt, daarnaast moeten ook de vormen hem aanspreken.
Hij zoekt dus niet naar geijkte onderwerpen die je meestal in stillevens tegen komt, hij schildert ook nooit bloemen die nog vol in bloei staan, niets van dit alles,
Robert geeft de voorkeur aan de vergankelijkheid van alles, zowel in vegetatie als in de alledaagse voorwerpen om ons heen.
Dit omdat deze van zichzelf vaak al een bepaalde rust en verstilling met zich meedraagt die hij de toeschouwers wil laten voelen.

Zijn composities zijn de laatste jaren beperkt tot één of twee onderwerpen, waar hij steeds weer streeft naar die verstilling.
En dat klinkt waarschijnlijk gemakkelijk maar probeer maar eens van één of twee onderwerpen een compositie te maken en deze zo te plaatsen waardoor toch die verstilling weer terugkomt. Vergeet daarbij niet dat de compositie (zowel in kleur als in het onderwerp) het gevoel bepalen van het perfecte schilderij en dan die stilte er nog in!

Door de beperking die Daalmeijer zichzelf oplegt, maakt hij het alles behalve makkelijk en dat is nou juist precies waar het hem om te doen is, hij wil iedere keer weer voor die uitdaging staan, eigenlijk zichzelf steeds overtreffen.
En boven alles moet Robert laten zien waarom hij de onderwerpen die hij schildert zo mooi vind, steeds weer moet het boven de werkelijkheid uitstijgen zonder afbreuk te doen aan het onderwerp, alleen zo komt er iets magisch in, oftewel alleen zo wordt het magisch realisme.

Robert Daalmeijer is autodidact, is inmiddels 25 jaar werkzaam als zelfstandig (onafhankelijk) kunstenaar en geeft inmiddels alweer 20 jaar les.
Hij exposeert regelmatig verspreid door Nederland, zo is zijn werk te vinden op zowel beurzen als in verschillende galeries.

 

De expositie wordt geopend op 11 mei om 16.00 uur door Ivana Somers-Gardenier, fractievoorzitter VV2000/Leefbaar Vlaardingen,
vanaf 13.00 uur is Galerie de Duig geopend en kunt u het werk voor bezichtigen.

 

Deze expositie loopt van 11 t/m 26 mei 2019, iedere zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Voor meer informatie;
www.robertdaalmeijer.nl

 

 

Pin It on Pinterest

Share This