Home » Voorgaande exposities » Robert Daalmeijer, Aad Hofman & Trudie Hofman

Robert Daalmeijer, Aad Hofman & Trudie Hofman

12 t/m 27 mei 2018

Robert Daalmeijer is de zoon van Trudie Hofman.
Aad Hofman is de broer van Trudie en dus de oom van Robert.
Drie kunstschilders in één familie?
Nee, eigenlijk waren het er vijf. Er was zelfs nog een zesde, maar dat geldt dan alleen voor Robert. Aan beide kanten van zijn familie zit het schilders-gen in het bloed: zijn beide opa’s en een achterneef, waar Robert als kind ook al door geïnspireerd werd, waren ook kunstschilders. Maar dit terzijde, het gaat nu tenslotte om Aad, Trudie en Robert.

Aad Hofman
Is bekend in binnen en buitenland. Schildert sinds zijn 27e en is al meer dan 40 jaar verbonden aan Galerie Mokum in Amsterdam.
Aad is autodidact. Hij mocht niet naar de academie van vader Hofman en is uiteindelijk toch naar de Vrije Academie in Den Haag gegaan. Hij werd daar meer aangemoedigd dan opgeleid. Zijn werk deed toen nog aan dat van Carel Willink denken; het magisch realisme zat in zijn bloed. Oude afbraakpanden, dreigende onheilspellende donkere luchten… Nederland was een magisch realist rijker. Met dit werk werd hij naar Galerie Mokum verwezen en van meet af aan met succes. Galerie Mokum concentreerde zich enkel en alleen op het realisme, terwijl de stroming er destijds haaks op stond.
Inmiddels is Aad zich steeds meer gaan verdiepen in de stof van het verval, om het zo maar te noemen. De grote afbraakpanden hebben plaats gemaakt voor vergankelijkheid. Alles wat je kunt vinden rondom oude en verlaten gebouwen, vind je terug in zijn schilderijen: roest, steen, vermolmd hout, oude boekjes, etc., vergezeld van verdorde vegetatie. Ook schildert hij sinds enkele jaren kleine landschapjes uit de regio  Vlaardingen.
www.aadhofman.nl

Trudie Hofman
Aads zus Trudie heeft een totaal andere weg bewandeld. Ondanks dat haar op jonge leeftijd door haar leraren werd aangeraden om naar de kunstacademie te gaan mocht zij dit niet. “Dat is geen donder”, zou haar vader gezegd hebben. Trudie trouwde en kreeg 4 kinderen; zij had geen tijd meer om te schilderen. Aad begon in 1984 met lesgeven in Galerie De Duig en Trudie zag haar kans schoon om het schilderen op deze manier toch weer op te pakken. Het kunstenaarsbloed kruipt immers waar het niet gaan kan.
Inmiddels schildert Trudie al weer enkele jaren, en met succes. Een paar jaar geleden deed zij mee met een landelijke tentoonstelling ‘Hoogvliegers van het Laagland’. Haar werk was toen verspreid door Nederland te vinden, onder andere in Slot Zeist.
Trudie volgt inmiddels de wekelijkse lessen bij haar zoon Robert in Galerie De Duig, al valt haar nog weinig bij te brengen.
Zij schildert voornamelijk inheemse vogels in olieverf op paneel.
www.trudiehofman.nl

Robert Daalmeijer
De neef en zoon van de twee boven genoemden leerde de kneepjes van het vak van zijn oom Aad, maar heeft ook geen opleiding aan de academie genoten. Zijn oom vond dat niet nodig. Robert is dus ook autodidact. Net als Aad exposeert hij door heel Nederland. Ook dit jaar staat de expositieagenda weer vol. De afgelopen maanden is zijn werk tentoongesteld tijdens First Art Fair, Kunst & Antiek Weekend Naarden, Amsterdam Art Fair en Art Breda. Vanaf half mei is Roberts werk te vinden in Slot Zeist en uiteraard in Galerie De Duig. In juni is er een groepstentoonstelling in Appingedam bij Museum Møhlmann en last but not least zal zijn werk wederom vertegenwoordigd zijn tijdens het NorthSea Jazz Festival in Rotterdam. En dit zijn slechts een aantal voorbeelden.
Robert werkt in thema’s en heeft dezelfde voorliefde voor het verval als zijn oom. Toch is zijn werk anders en heeft hij zich een andere manier van techniek aangeleerd. Ook schildert hij zo nu en dan portretten, al is het soms maar enkel een oog, iets dat zijn oom nooit zal doen.
Tijdens deze expositie in Galerie De Duig zijn er van zijn hand verschillende thema’s te zien.
www.robertdaalmeijer.nl

 

Deze expositie duurt van 12 t/m 17 mei 2018
en wordt geopend door Jeroen ter Brugge, Conservator Maritieme Collecties Rijksmuseum,
op zaterdag 12 mei om 15.00 uur.

Tijdens deze expositie is de galerie iedere zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Pin It on Pinterest

Share This