Home » Voorgaande exposities » Fijkje Fontijne en André Pelgrim

Fijkje Fontijne en André Pelgrim

3 t/m 25 augustus 2019

Fijkje Fontijne-Langejan,
Genoot haar opleiding aan de academie voor beeldende kunsten in Rotterdam en deed in 1962 eindexamen. Tijdens haar opleiding aan die academie kreeg zij o.a. les van Wally Elenbaas, de richting die zij volgde was decoratieve nijverheid.
Hierna is zij werkzaam geweest als ontwerpster op de tekenkamer van de Vlaardingse vlaggenfabriek Shipmate. Na enkele jaren begon zij zich te verdiepen in naaldtechnieken, glasmozaïek en zeefdrukken. Ook modeltekenen was een lange tijd een passie voor haar.
De laatste jaren maakte Fijkje ontwerpen in keramiek en brons. Zij exposeerde met dit werk verspreid door de regio.
Klei is voor haar een heerlijk materiaal, boetserend zoekend naar een bepaalde vorm. Naast het menselijk figuur inspireerde haar vooral uilen en andere dieren, deze heeft zij naar het kleimodel in was gevormd en vervolgens in brons laten gieten.
Haar schalen en vazen in keramiek zijn meer gebruiksvoorwerpen en hebben vooral betrekking op de zee en zijn vaak meerzijdig te bekijken.
Op deze expositie in Galerie de Duig zijn vooral de vazen en schalen vertegenwoordigd.

André Pelgrim,
Genoot zijn opleiding aan de Rotterdamse avond Academie, tekenen, schilderen en grafische vormgeving, in 1967 studeerde hij af. Het grafische vak had op de academie zijn speciale interesse. Na zijn opleiding was hij werkzaam als docent beeldende vorming in het voortgezet middelbaar onderwijs in Vlaardingen, tot aan zijn pensionering in 2006.
Naast zijn baan als docent is hij ook altijd voor zichzelf bezig geweest met eigen werk. Met dit werk exposeerde hij regelmatig verspreid door Vlaardingen.
In 1968 kocht het archief van Rotterdam een eerste topografisch werk van André in aquarel, ‘de bouw van het Kleinpolderplein’. Het was zijn eerste ‘bouwput’ als onderwerp. Vanaf het begin waren bouwprojecten een bron van inspiratie voor André Pelgrim, ook zijn belangstelling voor infrastructuur werd groter.
Hiernaast vormden de muziektitels van de Franse componist Olivier Messiaen een bron van inspiratie voor de ‘Letterbeelden’.
Het ‘object’ vormt tegelijkertijd in die begin jaren inspiratie voor allerlei stillevens in aquarel en later ook in houtsneden.
Typografie is het belangrijkste element in houtsneden voor Pelgrim de laatste jaren, het meest recent is de mogelijkheid om een digitale print hiervan te maken.
In die prints is zijn digitale archief van eigen werk dan erg behulpzaam geweest.

Wij van Galerie de Duig verheugen ons op deze aanstaande expositie, en willen u hiervoor van harte uitnodigen.

Opening zaterdag 3 augustus 15:00 uur
De opening wordt verricht op zaterdag 3 augustus om 15.00 uur door ds. Jan de Geus (predikant in Vlaardingen)
De entree is gratis en de koffie en thee of wat fris zijn van het huis!

Pin It on Pinterest

Share This